Ontwikkelingsgericht

De begeleiding in Puttensteyn is gericht op de ontwikkeling van zelfstandigheid.

Puttensteijn_Thema's_iconen_0002_Vector-Smart-Object
“Wat de bewoners zeggen:”

Ik heb geleerd alleen in het dorp te lopen. Wat ik nog wil leren hou ik voor mezelf.
Ik heb geleerd te wassen en te strijken. Ik wil graag leren koken.
Sinds ik in Puttensteyn woon heb ik geleerd mijn eigen was te doen. Ik doe zelf mijn boodschappen. Daarvoor maak ik altijd een boodschappenlijstje. Ik heb geleerd mijn huis schoon te maken, ik doe het stoffen en zuigen en de begeleiding doet de badkamer en de ramen. Ik weet ook hoe ik mijn eigen beddengoed kan opvouwen. Ik heb ook geleerd mijn dvd-speler zelf te bedienen. Wat ik in de toekomst nog wil leren, weet ik even niet.

Puttensteijn_Thema's_iconen_0000_Vector-Smart-Object“Wat de ouders zeggen:”

Ontwikkelingsgerichte begeleiding is er niet om de bewoner te verzorgen maar een bewoner te leren om steeds beter voor zichzelf te zorgen. Uitgangspunt daarbij zijn de mogelijkheden van de bewoner. Wanneer een bewoner zijn/haar huis niet goed schoon en opgeruimd kan houden, dan is het ontwikkelingsgerichte doel in de begeleiding om de bewoner stapje voor stapje te leren wat hij/zij zelf kan bijdragen om het appartement netjes te houden.
De ontwikkeling van onze zoon is thuis natuurlijk al op gang gebracht. Sinds hij in Puttensteyn woont werkt het team ook mee aan zijn ontwikkeling. Met elkaar proberen we zijn leven zo prettig een aangenaam mogelijk te maken.
Ik vind dat mijn dochter veel geleerd heeft in Puttensteyn. Zo heeft ze zelfs haar eigen vakantie uitgezocht. Dat is haar gelukt met behulp van de begeleiding.

Puttensteijn_Thema's_iconen_0001_Vector-Smart-Object“Wat het team zegt:”

We proberen de bewoners zo zelfstandig mogelijk te laten zijn. Dit betekent dat je als begeleiding zoveel mogelijk ‘met je handen op je rug’ begeleidt. Dit vergt van de begeleiding een bepaalde manier van communiceren. Door de juiste vragen te stellen de bewoner zelf een oplossing te laten bedenken. De stappen van begeleiden zijn als volgt:

  • Bewoner doet het zelfstandig
  • Bewoner doet het zelfstandig maar met verbale sturing
  • Bewoner doet het samen met de begeleiding
  • Begeleiding neemt het over.

De begeleiding is erop gericht om de bewoner steeds meer zelfstandig te laten doen. Dit betekent ze steeds een stapje hoger te brengen. Dit hoeven niet altijd praktische dingen te zijn. Het kan ook ontwikkeling op het sociale/emotionele vlak zijn.

Share Project :

  • Categories:
  • Share Project :