Lappendeken

Puttensteyn is als een lappendeken. Iedere bewoner is anders en brengt zijn/haar eigen ‘lapje’ mee in de woonvorm.

Puttensteijn_Thema's_iconen_0002_Vector-Smart-Object“Wat de bewoners zeggen:”

Bewoners hebben een verschillende niveaus. Ik accepteer het hoe iedereen is. Dat is niet altijd makkelijk. Als ik er geen zin in heb ga ik naar mijn eigen appartement.

Ik merk dat er verschillen zijn. Je hebt drukke bewoners en rustige bewoners. Ik vind  het soms wel druk. Ik ga dan bij medebewoners op hun appartement zitten. Dit is gezellig.

Ik merk wel verschillen. Sommige bewoners zijn zelfstandiger dan andere bewoners. Ook zijn sommige bewoners gelovig en andere niet. Ik pas me aan. Ik help soms ook andere bewoners

Puttensteijn_Thema's_iconen_0000_Vector-Smart-Object“Wat de ouders zeggen:”

Voor mij is iedereen gelijk en iedere bewoner op zijn of haar manier bijzonder. Ik kijk altijd eerst naar de mens, niet naar de beperking. Mijn zoon is iemand die voor iedereen zonder vooroordelen openstaat en met iedereen overweg kan. Hij heeft een sociale inborst, heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Hij is leergierig. Hij is gesteld op zijn privacy, heeft een eigen plek in de groep en kan daar zichzelf zijn.

Mijn zoon hecht net als wij veel waarde aan geloof en kerk. Hij is een familiemens en gaat graag bij familie en kennissen op bezoek. Hij is vaak nadrukkelijk aanwezig in de groep, houdt van discussiëren. Ik hoor vaak aan zijn stem al of hij vrolijk gehumeurd is of nergens zin in heeft. De andere bewoners vragen ook aandacht als ik in Puttensteyn kom. Dat vind ik leuk. Ik probeer belangstelling te tonen op de manier die bij de bewoner past. Voor de één is dat een knuffel, voor de ander een ‘goedemorgen’. Soms word ik uitgenodigd om bij een bewoner op het appartement iets te komen zien. Dan loop ik altijd mee.

Wij zijn als gezin altijd heel hecht geweest en dat is nu nog zo. Zowel mijn man als ik en onze andere kinderen staan altijd klaar om  klusjes in Puttensteyn te doen, niet alleen voor onze eigen dochter maar ook voor anderen. Dat is een familiegevoel wat in Puttensteyn heel mooi tot uiting kan komen.

Puttensteijn_Thema's_iconen_0001_Vector-Smart-Object“Wat het team zegt:”
Door de diversiteit van de bewoners (denk aan verschil in normen en waarden van thuis, niveau van functioneren, beperking, enz.) schakel je als begeleider hierin mee. Dit betekent dat we per bewoner afspraken maken en doelen stellen. Ook de begeleidingstijl verschilt per bewoner. Waar de ene bewoner gebaat is bij een directe begeleiding heeft de ander bewoner meer behoefte aan indirecte begeleiding. Bij de een zeg je bijvoorbeeld ‘nu ga je tandenpoetsen’ bij de ander kun je vragen ‘wanneer ga je tandenpoetsen?’ Als begeleider schakel je dus veel van begeleidingsstijl. Respect is hier een passend kernwoord.

Share Project :

  • Categories:
  • Share Project :